ZAPRASZAMY NA KULINARNĄ MAJÓWKĘ – FESTIWAL LEŚNYCH SMAKÓW – DZICZYZNA W TOWARZYSTWIE GRZYBÓW, ZIÓŁ I OWOCÓW

“Myśliwi w działaniu” wraz z lokalnymi kołami łowieckimi serdecznie zapraszają na niezwykłą “Kulinarną Majówkę”, która odbędzie się już 4 maja 2025 roku w Muzeum Przyrodniczo-Łowieckim w Uzarzewie!

Przygotujemy dla Was wyjątkowe, bezpłatne degustacje dań z dziczyzny – najzdrowszego i najsmaczniejszego mięsa, które w zeszłym roku podbiło serca i podniebienia naszych gości. W tym roku przygotujemy ich znacznie więcej, aby każdy mógł odkryć bogactwo leśnych smaków!

Z naszej strony liczyć możecie na mnóstwo atrakcji dla całych rodzin: ✅ Sygnały myśliwskie na rogach – każdy będzie mógł spróbować gry pod okiem naszych sygnalistów! ✅ Pokaz posłuszeństwa psów myśliwskich ✅ Edukacyjne namioty, w których dowiecie się m.in., czym różni się jeleń od sarny i poznacie tajemnice mieszkańców lasów i pól ✅ Gry, zabawy, konkursy z nagrodami i upominkami ✅ Spotkania z naszymi kucharzami myśliwskimi, którzy zdradzą tajniki gotowania dziczyzny

Czekają na Was także inspirujące wykłady, pokazy kulinarne i degustacje potraw przyrządzonych przez prawdziwych pasjonatów lasu i kuchni!

Zapraszamy całe rodziny do wspólnego odkrywania zdrowej kuchni oraz przyrody!

📍 Kiedy? 4 maja 2025, godz. 10:30 – 15:30
📍 Gdzie? Muzeum Przyrodniczo-Łowieckie w Uzarzewie

Czekamy na Was – przybywajcie licznie i bawcie się razem z nami!

🌲 Myśliwi w działaniu – smak i tradycja prosto z lasu! 🌲

Serdecznie zapraszamy na kolejną edycję Kulinarnej Majówki w Uzarzewie już 4 maja 2025 roku. Tym razem będzie to „Festiwal Leśnych Smaków. Dziczyzna w towarzystwie grzybów, ziół i owoców”. Spotkanie rozpocznie się o godz. 10.30, a zakończy o 15.30.

Będzie to doskonała okazja, aby na nowo odkryć smak dziczyzny i poznać jej kulinarne tajemnice. Przygotowaliśmy liczne atrakcje: wykłady, pokazy kulinarne, gry i zabawy. Będzie też możliwość skonsultowania się z dietetykiem, który pomoże dostosować dietę do indywidualnych potrzeb. Na stanowiskach edukacyjno-warsztatowych znajdziecie coś dla siebie, niezależnie od tego, czy jesteście początkującymi kucharzami, czy pasjonatami gotowania. Dowiecie się również, gdzie szukać najlepszych składników oraz jak łatwo i szybko przygotować wyjątkowe dania w domowym zaciszu.

Do tego czekają na Was stanowiska degustacyjne, gdzie będzie można spróbować pysznych dań z dziczyzny i przekonać się, jak smakowite potrawy można przygotować w prosty sposób. Nie przegapcie tej kulinarnej przygody – zapraszamy z całymi rodzinami!

PROGRAM IMPREZY

10.30 – OTWARCIE

11.00-11.15 – ODEGRANIE SYGNAŁÓW MYŚLIWSKICH

11.00-11.45 – WYKŁAD A.GOLIS „DZIKIE OWOCE” (PAWILON)

11.20-12.00 – SPEKTAKL TEATRU KURTYNKA „BUDZIMY SIĘ DO ŻYCIA”

12.00-13.00 – WYKŁAD A.FRUZIŃSKA „DZICZYZNA – KRÓLOWA WŚRÓD MIĘS” (PAWILON)

12.05-12.25 – POKAZ POSŁUSZEŃSTWA PSÓW MYŚLIWSKICH

12.30- 13.00 – WYSTĘP „MALI POLIGRODZIANIE”

13.15-14.00 – WYKŁAD I.URBANOWICZ TRZECIE KRÓLESTWO „GRZYBY W KUCHNI” (PAWILON)

13.00-13.30 – OTWARCIE WYSTAWY „SPLOTY HISTORII. GOBELINY INSPIROWANE FAUNĄ LASCAUX”

14.15 – 15.00 WYKŁAD N. KASAŁKA – CZARNA „DZIKIE Z NATURY, ZDROWE Z WYBORU” (PAWILON)

13.15-15.15 – POKAZ KULINARNY W PLENERZE ALICJA FRUZIŃSKA

13.50-14.20 – KONKURS „SLALOM Z JAJKIEM”

14.30-14.50 – POGADANKA JULIUSZ PODOLSKI „DZIWNE DANIA Z DZICZYZNY” (PLENER)

14.55-15.10 – ODEGRANIE SYGNAŁÓW MYŚLIWSKICH

15.15-15.25 – OGŁOSZENIE WYNIKÓW KONKURSU KÓŁ GOSPODYŃ WIEJSKICH ORGANIZOWANEGO PRZEZ INSTYTUT SKRZYNKI

15.30 – ZAKOŃCZENIE IMPREZY

Kup bilet online na:

https://tobilet.pl/kulinarna-majowka-04-05-2025.html

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *