“Myśliwi w działaniu” wraz z lokalnymi kołami łowieckimi serdecznie zapraszają na niezwykłą “Kulinarną Majówkę”, która odbędzie się już 4 maja 2025 roku w Muzeum Przyrodniczo-Łowieckim w Uzarzewie!
Przygotujemy dla Was wyjątkowe, bezpłatne degustacje dań z dziczyzny – najzdrowszego i najsmaczniejszego mięsa, które w zeszłym roku podbiło serca i podniebienia naszych gości. W tym roku przygotujemy ich znacznie więcej, aby każdy mógł odkryć bogactwo leśnych smaków!
Z naszej strony liczyć możecie na mnóstwo atrakcji dla całych rodzin: Sygnały myśliwskie na rogach – każdy będzie mógł spróbować gry pod okiem naszych sygnalistów!
Pokaz posłuszeństwa psów myśliwskich
Edukacyjne namioty, w których dowiecie się m.in., czym różni się jeleń od sarny i poznacie tajemnice mieszkańców lasów i pól
Gry, zabawy, konkursy z nagrodami i upominkami
Spotkania z naszymi kucharzami myśliwskimi, którzy zdradzą tajniki gotowania dziczyzny
Czekają na Was także inspirujące wykłady, pokazy kulinarne i degustacje potraw przyrządzonych przez prawdziwych pasjonatów lasu i kuchni!
Zapraszamy całe rodziny do wspólnego odkrywania zdrowej kuchni oraz przyrody!
Kiedy? 4 maja 2025, godz. 10:30 – 15:30
Gdzie? Muzeum Przyrodniczo-Łowieckie w Uzarzewie
Czekamy na Was – przybywajcie licznie i bawcie się razem z nami!
Myśliwi w działaniu – smak i tradycja prosto z lasu!

Serdecznie zapraszamy na kolejną edycję Kulinarnej Majówki w Uzarzewie już 4 maja 2025 roku. Tym razem będzie to „Festiwal Leśnych Smaków. Dziczyzna w towarzystwie grzybów, ziół i owoców”. Spotkanie rozpocznie się o godz. 10.30, a zakończy o 15.30.
Będzie to doskonała okazja, aby na nowo odkryć smak dziczyzny i poznać jej kulinarne tajemnice. Przygotowaliśmy liczne atrakcje: wykłady, pokazy kulinarne, gry i zabawy. Będzie też możliwość skonsultowania się z dietetykiem, który pomoże dostosować dietę do indywidualnych potrzeb. Na stanowiskach edukacyjno-warsztatowych znajdziecie coś dla siebie, niezależnie od tego, czy jesteście początkującymi kucharzami, czy pasjonatami gotowania. Dowiecie się również, gdzie szukać najlepszych składników oraz jak łatwo i szybko przygotować wyjątkowe dania w domowym zaciszu.
Do tego czekają na Was stanowiska degustacyjne, gdzie będzie można spróbować pysznych dań z dziczyzny i przekonać się, jak smakowite potrawy można przygotować w prosty sposób. Nie przegapcie tej kulinarnej przygody – zapraszamy z całymi rodzinami!
PROGRAM IMPREZY
10.30 – OTWARCIE
11.00-11.15 – ODEGRANIE SYGNAŁÓW MYŚLIWSKICH
11.00-11.45 – WYKŁAD A.GOLIS „DZIKIE OWOCE” (PAWILON)
11.20-12.00 – SPEKTAKL TEATRU KURTYNKA „BUDZIMY SIĘ DO ŻYCIA”
12.00-13.00 – WYKŁAD A.FRUZIŃSKA „DZICZYZNA – KRÓLOWA WŚRÓD MIĘS” (PAWILON)
12.05-12.25 – POKAZ POSŁUSZEŃSTWA PSÓW MYŚLIWSKICH
12.30- 13.00 – WYSTĘP „MALI POLIGRODZIANIE”
13.15-14.00 – WYKŁAD I.URBANOWICZ TRZECIE KRÓLESTWO „GRZYBY W KUCHNI” (PAWILON)
13.00-13.30 – OTWARCIE WYSTAWY „SPLOTY HISTORII. GOBELINY INSPIROWANE FAUNĄ LASCAUX”
14.15 – 15.00 WYKŁAD N. KASAŁKA – CZARNA „DZIKIE Z NATURY, ZDROWE Z WYBORU” (PAWILON)
13.15-15.15 – POKAZ KULINARNY W PLENERZE ALICJA FRUZIŃSKA
13.50-14.20 – KONKURS „SLALOM Z JAJKIEM”
14.30-14.50 – POGADANKA JULIUSZ PODOLSKI „DZIWNE DANIA Z DZICZYZNY” (PLENER)
14.55-15.10 – ODEGRANIE SYGNAŁÓW MYŚLIWSKICH
15.15-15.25 – OGŁOSZENIE WYNIKÓW KONKURSU KÓŁ GOSPODYŃ WIEJSKICH ORGANIZOWANEGO PRZEZ INSTYTUT SKRZYNKI
15.30 – ZAKOŃCZENIE IMPREZY
Kup bilet online na: