Promujemy dziczyznę
Dziczyzna jest zdrowa:
- dziczyzna jest niskotłuszczowym mięsem, które jest bogate w białko i ma niższą zawartość tłuszczu w porównaniu do mięsa hodowlanego,
- jest źródłem kwasów omega-3, które są korzystne dla zdrowia serca,
- dziczyzna jest również bogatym źródłem witamin z grupy B, żelaza i cynku.
Naturalność i ekologia:
- dziczyzna jest naturalna i bardziej ekologiczna niż mięso hodowlane. Dzikie zwierzęta żyją w swobodnych warunkach, co znacząco wpływa na doskonałą jakość ich mięsa,
- dziczyzna jest ekologiczną alternatywą dla hodowli. Dzikie zwierzęta żyją bowiem bez konieczności stosowania antybiotyków czy hormonów wzrostu.
Smak i różnorodność:
- dziczyzna ma unikalny smak, który wynika z naturalnej diety dzikich zwierząt i aktywnego trybu życia,
- jest wiele dostępnych rodzajów rodzajów dziczyzny, takich jak dziki, jelenie, sarny, daniele, zające czy bażanty, kaczki oraz gęsi co pozwala na eksperymentowanie w kuchni i odkrywanie nowych smaków.
Przygotowanie potraw:
- w książkach kucharskich i Internecie jest wiele przepisów kulinarnych, które podkreślają walory smakowe dziczyzny,
- dziczyzna może być przygotowywana w różny sposób, dostosowując się do różnych gustów i preferencji kulinarnej.
Promocje i degustacje:
- możesz spróbować dziczyzny w restauracjach, jest ona dostępna w wybranych delikatesach ale przede wszystkim w kołach łowieckich, które prowadzą tak zwaną sprzedaż bezpośrednią,
- dziczyzna w sprzedaży bezpośredniej jest oferowana w bardzo atrakcyjnych cenach z najwyższą jakością.
Edukacja:
- śledź naszą stronę ponieważ dostarczamy tu informacji edukacyjnych na temat korzyści zdrowotnych dziczyzny oraz sposobów jej przygotowania,
- pamiętaj że zrównoważony charakter polowań i dziczyzna stanowi alternatywę dla masowej produkcji mięsa hodowlanego.
Dowiedz się więcej
- Relacja z kulinarnej majówki w UzarzewieCóż to był za dzień! Na kulinarną majówkę z dziczyzną i leśnymi specjałami w Uzarzewie przybyły setki odwiedzających. Rodziny, dzieci, młodzież i starsi. Każdy miał okazję spróbować gulaszu z dzika, …